söndag 11 mars 2018

Chokladmoussetårta med hallonpannacotta


Det här är en riktig chokladbomb. Jag som älskar mörk choklad har gjort en mousse på just det. Det kanske ger en lite mer vuxen smak och går självklart att byta ut mot vilken annan mousse som helst, till exempel mjölkchoklad, vit choklad eller varför inte lakrits? Det går självklart också att ändra smak på pannacottan, eller helt ta bort den och då bara få ett lager med mousse. Botten är ett jättegott och bra recept som går att använda till alla slags moussetårtor.



Ingredienser:
Botten:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl
Hallonpannacotta:
3 gelatinblad
4 ½ dl frusna hallon
3 dl vispgrädde
¾ dl socker
Chokladmousse:
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Botten
1. Smält smöret.
2. Blanda ihop smöret med socker, kakao, vaniljsocker och salt.
3. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet.
4. Fäst ett smort bakplåtspapper i en rund springform (24 cm). Häll i smeten.
5. In i ugnen, 175°, i ca. 20 minuter. Låt botten svalna.

Hallonpannacotta
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Koka upp hallon, grädde och socker tillsammans.
3. Mixa blandningen och sila bort kärnorna.
4. Blanda i gelatinet.
5. Häll i en plastad springform (20 cm).
6. Ställ i frysen tills det stelnar, 1-2 timmar.

Chokladmousse
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter.
2. Smält chokladen över ett vattenbad. Rör ner gelatinbladen så de smälter i den varma chokladen.
3. Rör ner äggen, ett i taget.
4. Vispa grädden lätt. Rör ner chokladen i grädden och blanda väl.

Ihopsättning:
Häll hälften av chokladmoussen på botten (fortfarande i springformen). Ta ut hallonpannacottan och lägg ”pucken” på moussen. Häll över resten av moussen och släta till. Ställ in i kylskåpet så det stelnar. Garnera med hallon och choklad.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar