söndag 3 februari 2013

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

Den här underbara tårtan har jag hittat på Min goda sida. En jättefin tårta som också är himmelskt god! Här kommer recpetet:

Botten:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl mjöl

Mörk chokladmousse:
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl grädde

Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl grädde

Passionsfruktsmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl grädde

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd exotisk juice
3 gelatinblad

Botten
Smält smöret. Balnda ihop det med socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och sist mjölet. Fäst ett smort bakplåtspapper i en rund springform. Häll i smeten. In i ugnen, 175 grader, i ca 20 minuter. Låt botten svalna.

Mörk chokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen så att de smälter. Rör ner äggen, ett i taget. Vispa grädden lätt. rör ner chokladen i grädden. Kläm fast ett OH-papper runt springformens kant innan du fördelar moussen över botten. Ställ kallt.

Mjölkchokladmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca fem minuter. Smält chokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron i 10 sekunder och rör sedan ner gelatinet i chokladen. Vispa grädden lätt och rör ner chokladen där i. Häll moussen på tårtan och ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Vispa ihop gulan, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme. Smält sedan gelatinbladen, ett i taget, ner i den varma juicen. Vispa ner jucien i äggsmeten. Vispa grädden lätt och rör ner ägg/juicesmeten där i. Bred ut moussen över mjölkchokladsmoussen. Ställ kallt.

Gelétäcke
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vanligt (ca 1+3). Värm 1/2 dl  av juicen på svag värme. Smält gelatinbladen i juicen, ett i taget. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna och rör ner det i juicen. Låt gelén svalna ett tag innan den hälls på över moussen.

Låt tårtan stelna i kyl minst fyra timmar före servering.




 

Kram Jenny

1 kommentar:

  1. Kan man hälla på nästa mousse på en gång när den är klar? Moussen innan behöver inte stelna några timmar först?

    SvaraRadera