söndag 11 mars 2018

Munkar och semlemunkar



I somras provade jag för första gången att göra munkar. Jag har tidigare inte vågat testa då jag trott att det är svårt och krångligt. Oj, så fel jag hade! Det är både enklare och smidigare att göra än vanliga kanelbullar (kanske även godare). Munkarna blev en hit här hemma så det har blivit en favorit i repris flera gånger efteråt. Det går ju att variera i oändlighet med olika fyllningar och topping. Nu, i dessa februaritider, passade jag på att testa en semlemunk. Det blev en ljuvlig smaksensation! Underbart, i alla fall enligt mina smaklökar :) 

Ingredienser:
½ pkt jäst (25 g)
100 g smör
3 dl mjölk
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
ca 9 dl vetemjöl
4 äggulor

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken över och se till att det är fingervarmt (37 grader).
3. Blanda ner degvätskan med jästen.
4. Tillsätt alla torra ingredienser.
5. Rör till sist ner äggen och blanda till en slät, lite klibbig deg.
6. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
7. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med en lämplig form och gör även ett litet hål i mitten. Om du ska göra fyllda munkar: Rulla degen till ca 20 stycken runda små bollar.
8. Låt jäsa 30 min.
9. Nu är det dags att fritera (180 grader). Jag använder en fritös men det går lika bra att använda en vanlig kastrull. Fritera på båda sidorna tills de är gyllenbruna, det brukar ta ca 1,5 min per sida.
10. Lägg de färdigfriterade munkarna på ett galler med hushållspapper på, så fettet får rinna av.
11. Fyllda munkar: Använd en spritspåse med tyll för att fylla munkarna. Jag använde vaniljkräm som fyllning men det går alldeles utmärkt att istället ta äpplemos, nutella eller någon annan av din favoritfyllning.
12. Ska du frysa in munkarna, vilket går jättebra, låter du dem bara svalna först. Ska de ätas med en gång är det nu du dekorerar dem. Det vanligaste är bara socker, choklad och strössel eller glasyr. Men det går ju att använda i stort sett vad som, använd din fantasi.
13. Sätt nu tänderna i de nybakade bullarna och njut!





Semlemunkar
Skär av ett lock på munken. Blanda lite mandelmassa med grädde och spritsa ut en rand på munken. Vispa grädde och spritsa den över mandelmassan. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar