måndag 3 januari 2022

Skorpor



Under min uppväxt bakade min mamma och även mormor så fantastiskt goda kardemummaskorpor. De är goda med bara smör eller smör, ost och en god marmelad. Men min hjärna tar mig med på en nostalgiresa till barndomsminnen om underbara skorpor med socker och varm mjölk… Det låter inte så gott och mina egna barn har ännu vägrat att ens testa det, men jag älskar konsistensen och smaken av skorporna som dragit åt sig av mjölken och smälter i munnen. Dock äter mina barn skorporna som de är, helst med lite smör, och tycker att de är jättegoda!

Receptet har jag hittat på receptfavoriter https://receptfavoriter.se/recept/skorpor-grundrecept.html



Ingredienser:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

Ca 13 dl vetemjöl

1 msk malen kardemumma 

1,5 dl socker

1 tsk hjorthornssalt 


Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till 38 grader.

2. Smula ner jästen i en degbunke. Blanda med lite av mjölken tills jästen löst upp sig. Tillsätt därefter resten av mjölken. 

3. Blanda ner salt, socker, hjorthornssalt och mjöl.

4. Arbeta degen smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta ihop degen så den blir smidig, kan behövas någon deciliter mjöl.

7. Dela degen i 4 längder och dela varje längd i ca 8 delar. Forma bitarna till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Grädda bullarna i ugnen i ca 10 minuter.

10. Låt bullarna kallna på ett galler, utan bakduk.

11. Dela de kalla bullarna med en gaffel. Lägg tillbaka på plåten med bakplåtspapper, men snittytan uppåt.

12. Rosta skorporna i ugnen tills de blir guldgula, ca 4 minuter. 

13. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan. Eftertorka skorporna i 1-2 timmar. Öppna ugnsluckan lite då och då.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar