torsdag 13 juli 2023

Laktosfri Cookie dough-glass



 

Framförallt min son älskar den här glassen. Den är otroligt lätt att göra, men jag behövde få den laktosfri. Därför fick jag göra min egen laktosfria kondenserade mjölk, vilket inte heller är svårt men det tar lite tid.

Recept:

5 dl laktosfri vispgrädde

1 sats laktosfri sötad kondenserad mjölk (se recept nedan)

En nypa salt

Ca 1 krm vaniljbullar

1/3-1/2 sats Cookie dough (se recept nedan)

Vispa ihop grädden och den kondenserade mjölken, vispa tills det blir tjockt. Rör ner saltet och vaniljpulvret. Klicka i små bitar av cookie dough. Rör runt försiktigt och häll ner i en form. Jag dekorerade med lite cookie dough och choklad. In i frysen några timmar innan du kan njuta av den delikata efterrätten 😊.



Laktosfri sötad kondenserad mjölk:

2,5 dl laktosfri mjölk (röd, 3%) 

2,5 dl socker

Blanda socker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Sätt på den på lägsta värmen på spisen och rör till sockret har löst upp sig i mjölken. Då höjer du till medelvärme, det ska bara sjuda, inga kokbubblor. Nu ska du inte röra mer i blandningen. Mät djupet på blandningen, det ska nämligen ha halverats när det är klart. När det har börjat sjuda sätter du timern på 40 minuter. När tiden har gått tar du bort skummet som har bildats. Möt och se om djupet har halverats, annars får det stå och sjuda en liten stund till. Häll sedan upp i en väl rengjord burk och låt den stå kallt i kylskåpet. 


Cookie dough:

200 g laktosfritt smör (rumsvarmt)

1,5 dl socker

1,5 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 påse chokladknappar (ca 2,5 dl)

Vispa ihop smöret, sockret, farinsockret och vaniljsockret till en krämig smet. Rör därefter i ägget och äggulan tills smeten går ihop ordentligt. Nu är det dags att blanda i mjölet, bakpulvret och saltet. Till sist rörs chokladknapparna försiktigt ner i degen. Klart!

(Om du vill göra kakor av degen så ska de in i ugnen på 200 grader i ca 9-10 minuter.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar