Igår kväll provade jag för första gången att göra maränger, chokladmaränger som jag tänkte skulle passa till vår efterrätt ikväll. Jag har som sagt aldrig gjort maränger förut men estetiskt sett blev de helt okej tycker jag. Fast nästa gång kommer jag ta ut dem lite tidigare från ugnen, så de blir lite sega i mitten:) Jag gjorde dem nog mycket mindre än vad som var tänkt. I receptet (som jag hittade i Expressens bilaga Mitt kök nr 35, 2011) stod det att det skulle bli cirka 15 maränger, men jag fick nog nästan det dubbla...
Chokladmaränger ca 15 st, 150 grader4 äggvitor
2 1/2 dl socker
några droppar citron
100 g smält mörk choklad
Vispa ihop äggvitor, socker och citron i en bunke över en kastrull med uppkokat vatten. Vispa för hand tills det börjar bli till skum. Lyft bort bunken från kastrullen och fortsätt vispa (med elvisp) tills smeten är så pass hård att den stannar kvar då du håller skålen upp och ner. Rör försiktigt ner den smälta chokladen, med gaffel så smeten blir marmorerad. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper på en plåt. Baka dem i cirka 1 timme (nästa gång tar jag mindre tid eller gör större maränger;)).
Kram Jenny
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar