torsdag 22 januari 2015

Semlor

Jag har varit sugen på semlor så länge och igår passade jag äntligen på att baka lite. För några veckor sedan såg jag någon som gjort en semlefläta, vilket jag tidigare inte sett, detta var jag ju självklart tvungen att testa. Jag dubblade det här receptet och fick då tre flätor och åtta småsemlor.

25g jäst
2 dl ljummen mjölk
2 ägg
3/4 dö socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g rumsvarmt smör
Ca 8 dl mjöl (jag använde Manitoba Cream)

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumma mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl (lite i taget).
Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Nu är det dags att baka ut. Dela degen i två delar och sedan de två bitarna i ytterligare tre bitar, du har alltså då sex lika stora bitar. Rulla ut varje bit till längder, 40-50 cm långa. Fläta ihop längderna tre och tre. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30 minuter. 
Pensla flätorna med uppvispat ägg. 
Grädda dem i ugnen, 200 grader, i ca 15-20 minuter (jag hade dem inne i 20 minuter och de små bullarna ca 13 minuter).

Skär av toppen på flätorna/bullarna. Gröp ur mitten och blanda innanmätet med mandelmassa och grädde. Fyll flätorna/bullarna med röran. Vispa grädde och spritsa den över. Lägg på locket över grädden och pudra över florsocker innan serveringen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar