I februari
var min familj iväg på en fantastisk semester till Dominikanska republiken. När
vi precis kom hem från Karibiens paradis gav det mersmak efter sommaren,
speciellt när det var ett rejäla vinterlandskap hemma i Sverige. För att
behålla sommarkänslan lite längre blev min sons födelsedagstårta garnerad med
färska bär och blommor. Den här ”kaktårtan” har blivit riktigt trendig nu och
det är vanligt att man gör den som jag i sifferform eller bokstavs-, hjärt-
eller cirkelform. Istället för mascarponefrosting, som jag valde, kan man
använda sig av hallonfrosting eller någon god smörkräm. Jag gjorde ganska stora
siffror och behövde därför en dubbel sats. Vill man bara ha en liten tårta, ca.
8-10 bitar, räcker det med en halv sats.
Cookie cake
Mördegsbottnar:
230g kallt smör
4 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten
4 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten
1. Tärna smöret och blanda ihop det med
mjölet och sockret. Blanda tills det smular sig.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till
en deg.
3. Kavla ut degen, lättast direkt på ett
mjölat bakplåtspapper, och stansa/skär ut dina bottnar.
4. Lägg bottnarna på en plåt och ställ
in i kylskåpet MINST en timme, så bottnarna inte tappar sin form.
5. In i ugnen, 175 grader, i cirka 15
minuter. Bottnarna ska inte få mycket färg.
6. Låt svalna helt.
Mascarponefrosting:
3 dl grädde
250g mascarpone
1 dl florsocker
250g mascarpone
1 dl florsocker
1. Vispa upp grädden.
2. Blanda ihop mascarponen och
florsockret.
3. Vispa ihop allt.
Ihopsättning:
1. Spritsa frostingen på ena bottnen,
jag använde en rund tyll. Lägg den andra bottnen över och spritsa ett lager
till med frosting.
2. Nu är det dags för garnering. På
dessa tårtor är det vanligt att man går bananas med dekorering. Det brukar vara
macarons, maränger, bär och blommor som är det vanligaste.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar