torsdag 8 november 2012

10 000 besökare och Wienerbröd

Nu är det väldigt länge sedan jag hann och göra inlägg här på bloggen... Det har helt enkelt inte funnits tid den här perioden. Men jag har passerat 10 000 besökare, vilket för mig är helt otroligt roligt! Fortsätt gärna kika in och lämna gärna kommentarer :)

Jag har bakat Wienerbröd, från recept ur tidningen Hembakat nr6 2012. Det var första gången jag testade på dessa bullar och de blev inte så vackra, men goda:)

50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk socker
8-10 dl mjöl

400g smör

Fyllning:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1-2 dl hallonsylt

Garnering:
2 dl florsocker
vatten

Alla ingredienser ska vara kylskåpskalla. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget.Arbeta fort ihop degen och låt den vila i kylen i ca 10 minuter.

Kavla ut degen tll en rektangel, ca 30*40 cm på mjölat bakbord. Kavla ut med en kall kavel.

Skär kylskåpskallt smör i 10-12 skivor. lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2-3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Ta den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen igen till en rektangel, ca 2 cm tjock.

Vik degen i tre delar, lägg skarven mot dig. kavla ut igen och upprepa tre gånger. Lägg den ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 minuter.

Gör fyllningen genom att vispa ihop mjölken och marsanpulvret, låt det stå kallt i ca 15 minuter.

Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1- 1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäsa  under bakduk i ca 30 minuter.

Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och hallonsylt i den andra. Grädda bröden i 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.



Kram Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar