Botten:
100 g smält smör
250 g kavring
Fyllning:
4 gelatinblad
450 g skalade räkor
170 g kräftstjärtar
200 g kallrökt lax
5 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
1 kruka finhackad färsk dill
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar
Garnering:
ca 200 g skalade räkor
3 skivor kallrökt lax
kokta ägg
gurkskivor
dill
Mixa kavringen och tillsätt smöret. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 minuter.
Lägg gelatinen i kallt vatten, ca 10 minuter. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna, strimla laxen till små bitar. Vispa creme fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Smält gelatinbladen på svag värme tillsammans med ½ msk vatten. Rör ner gelatinet ordentligt i blandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ kallt i minst 5 timmar. Ta fram och garnera.
Receptet kommer från tidningen Hembakat (nr 2/2013).
Kram Jenny
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar