tisdag 18 april 2017

Risgrynsgröt

På jullovet gjorde vi risgrynsgröt i flera omgångar. Vi fick smaka en så god hos syrran på uppesittarkvällen. Den tar lite tid att göra, men den sköter sig själv i ugnen. Den känns lyxig! Jag fick betyget av barnen att den var minst lika god som farmors gröt = 👍😃 Igår, på påsklovet, önskades det också risgrynsgröt, så det blev det!

(6portioner)
3 dl rundkornigt grötris
6 dl vatten
8 dl mjölk
1 tsk salt
1 bit hel kanelstång
3 msk socker
20 g smör
1 dl vispgrädde, uppvispas
1 nypa salt

Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp risgrynen i vatten, låt sjuda i ca 10 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull tillsammans med salt, socker och kanelstång. Häll mjölkblandningen över risgrynen, rör runt ordentligt. Täck med lock och sätt in i ugnen. Baka tills all vätska sugits upp av grynen. Det tar mellan 1-2 timmar, man får ha lite koll. Vänd i smöret och sedan den vispade grädden. Smaka av med salt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar