Idag har det varit skolavslutning och nu har alla elever gått på sommarlov, bara knappt en vecka kvar till semestern. Jag bjöd eleverna på pinocchiotårta. Den blev så hög så jag gjorde ingen dubbel utan tog på hallongrädde som översta lagret.
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl socker
5 äggulor
1/2 dl mjölk
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör ner mjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl socker
(1 dl flagad mandel att strö över, om man vill)
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret. Vispa länge tills det blir ett hårt skum och det går att vända skålen upp och ner utan att det åker ur. Tillsätt resten av sockret och vispa en stund till.
Bred ut marängen över bottensmeten på plåten (om du vill ha mandel så strö den över marängen). In i ugnen, 150° i ca 40 min. Låt tårtan svalna.
Jag bredde på hallongrädde (som hallonmousse utan gelatin) och garnerade med hallon och choklad.
Kram Jenny
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar